Piața imobiliară din România are suficiente resurse pentru o redresare puternică a activității în 2022, în funcție de modul în care va evolua pandemia, precum și de alte teme noi, prevăd consultanții Colliers. Reevaluarea riscului și a altor tendințe post-pandemie vor influența foarte mult apetitul și valoarea investițiilor imobiliare în 2022 și ulterior. O oportunitate majoră de care România ar trebui să profite se referă la fondurile UE: pachetul de ajutor pentru coronavirus plus alocarea normală pentru perioada 2021-2027 pentru România este de aproximativ 80 de miliarde de euro sau o treime din PIB-ul țării. În consecință, 2022 ar putea fi un an record pentru investițiile imobiliare în ceea ce privește activitatea de pe piață, piața industrială fiind, de asemenea, potențial pregătită să stabilească noi repere.

Creșterea rapidă a ratelor dobânzilor la dolari americani și amploarea unor evoluții similare legate de euro, începând cu 2023, este, fără îndoială, cea mai importantă temă vizibilă pentru piețele globale la începutul anului, deoarece începem să simțim sfârșitul pandemic. Odată cu reevaluarea riscului, activele sigure (generatoare de numerar) și/sau rezistente la inflație vor fi favorizate față de cele cu promisiuni înalte, dar puține de arătat pentru moment, prevăd consultanții Colliers. Țările emergente, cum ar fi România, vor avea o mare atenție asupra lor și a slăbiciunilor lor structurale, ceea ce subliniază un risc crescut de recesiune (deși acesta nu este nici pe departe scenariul principal).

Debutul pandemiei și creșterea mai recentă a prețurilor la energie au scos în lumină importanța ESG în sectorul imobiliar. Birourile de protecție împotriva pandemiei pentru a asigura continuitatea în cazul unor astfel de focare viitoare vor fi ceva pe care majoritatea proprietarilor și chiriașilor se vor analiza în mod continuu de acum (ca o cheltuială suplimentară). Între timp, deținerea sau închirierea unei clădiri eficiente din punct de vedere energetic se dovedește a fi mult mai mult decât un moft acum în criza energetică actuală.

România urmează să primească aproape 80 de miliarde de euro din fonduri UE (fonduri structurale plus din fondurile de recuperare covid plus subvenții agricole) până la sfârșitul acestui deceniu, la care se adaugă creșterea estimată pentru 2022 undeva între 3 și 4%, pe măsură ce investițiile va începe, consultanții Colliers s-ar aștepta ca creșterea să se accelereze și să rămână robustă în anii următori.

Având în vedere că numărul de birouri vacante probabil va atinge un vârf de peste 20% pentru București în 2022, va dura probabil cel puțin câțiva ani pentru ca piața să revină la o atitudine mai neutră față de piața chiriașilor, dar recuperarea va fi inegală. În contextul semnelor clare de la marile companii globale că vor să readucă angajații la birou și se așteaptă ca firmele locale să facă același lucru, consultanții Colliers reiterează că clădirile bune, bine amplasate/bine conectate, se vor descurca mult mai bine, în timp ce restul va trebui să compenseze oferind reduceri mai profunde la chirie, lărgind diferența dintre cei mai buni și ceilalți. De asemenea, se observă semne de intrare de noi chiriași (mari) pe piața de birouri din București, ceea ce va compensa, în timp, mai mult decât să compenseze faptul că unele companii (nu toate) își reduc amprenta birourilor pe fondul muncii hibride.