Ai în plan achiziția unui apartament nou? Aceasta poate reprezenta cea mai importantă decizie pe plan financiar pe care o vei face în cursul vieții astfel, calcularea prețului final și ajutorul specializat de la consultanții imobiliari sunt doar câteva aspecte pe care trebuie să le ai în vedere.
Concret, te punem în temă cu ce trebuie să verifici atunci când vrei să cumperi un apartament nou:

1. Verifică documentele juridice ale apartamentului nou

Pentru început, poți lua legătura cu dezvoltatorul sau agentul imobiliar care reprezintă proprietatea și le poți solicita următoarele documente, după caz: certificat de urbanism, autorizație de construire, proces verbal de recepție, extras de carte funciară.
Certificatul de urbanism, de exemplu, îți va prefața condițiile și metodele în care s-a realizat construcția apartamentului și ansamblul de avize și acorduri în baza cărora s-a emis autorizația de construire.
După ce vei studia aceste documente, vei afla mai multe detalii despre împrejurările în care s-a realizat construcția, dacă s-au respectat itemii de construcție, înălțimea maximă permisă, care sunt distanțele permise față de proprietățile vecinilor dar și față de axul străzii dar și alte aspecte de deosebit interes. Dacă ai nevoie de o cunoaștere mai amplă a tot ce ține de partea tehnică a proiectului, sfatul nostru este să parcurgi în profunzime documentele menționate mai sus.
Tot aici vei găsi detalii precum procentul maxim de ocupare a terenului (POT - raportul dintre suprafața construcției la sol și suprafața terenului pe care s-a construit) sau coeficientul maxim de utilizare a terenului (CUT - raportul dintre suma suprafețelor nivelurilor și suprafața terenului). De asemenea un alt lucru deosebit de important și pe care îl poți verifica, este dacă calea de acces la imobil este pe domeniul public sau pe proprietatea dezvoltatorului imobiliar și nu pe proprietatea privată a oricărei alte persoane. Dacă vei cunoaște regimul de proprietate al străzii vei ști și la cine să apelezi pentru eventualele reparații.
Foarte important, este să fii sigur că cel ce îți oferă apartamentul spre vânzare îți ție dreptul de proprietate degrevat de sarcini.

2. Verifică antecontractul de vânzare-cumpărare
Dacă alegi să cumperi o locuință nouă prin intermediul unui credit bancar și optezi într-o primă fază, de plata unui avans, vei încheia cu siguranță, un antecontract de vânzare-cumpărare, denumit din punct de vedere legal ca și promisiunea bilaterală de vânzare-cumpărare fiind reglementat de Codul Civil.
Cu toate că Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că ca antecontractul nu este musai să îmbrace forma autentică (mai multe detalii puteți găsi în Decizia nr. 23/03.04.2017 în dosarul nr.3996/1/2016, ICCJ), îți recomandăm ca încheierea antecontractului să o faci la un notar..
Este necesar să vezi înainte schița antecontractului și să-i comunici vânzătorului că dorești să fie analizată de un avocat și după caz începerea negocierii clauzelor contractuale.
Ulterior, cel care vinde proprietatea te va chema la notar pentru semnarea actului. Sigur știi că orice act trebuie parcurs în profunzime și cu atenție iar recomandarea noastră este să semnezi antecontractul pul la dispoziție de vânzător doar după ce-l analizezi pentru a evita prezența eventualelor clauze care nu îți sunt avantajoase.

În cele din urmă înainte de a semna un antecontract, asigură-te că ai analizat singur sau împreună cu avocatul tău actele juridice ale imobilului și că ai fost de acord în totalitatate cu clauzele prevăzute.
Alte lucruri pe care este bine să le verifici:
Identitatea vânzătorului și cel ce deține dreptul de proprietate asupra apartamentului să fie una și aceeași persoană;
Datele de identificarea ale imobilului: adresă, număr, suprafață construită și suprafață utilă, număr de camere;
Prețul apartamentului și metoda de plată: de exemplu, avans în valoare de x lei la data semnării antecontractului, iar diferența de preț de x lei la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare. Totodată e necesar să verifici și moneda de plată: lei/euro/usd și dacă vorbim de valută, specifică și cursul valutar.
Termenul limită de încheiere a contractului de vânzare-cumpărare, mai ales atunci când imobilul este încă în construcție;
Data de predare a apartamentului iar noi îți recomandăm să acorzi atenție ca apartamentul să fie predat în condiții optime (finisat în totalitate) la data la care se încheie contractul de vânzare-cumpărare;
Ia în calcul și o clauză prin care poţi să te abați de la cumpărarea apartamentului, pentru motive neimputabile ţie (de exemplu: banca nu îţi mai poate aproba creditul); dar și o clauză dacă vânzătorul se răzgândeşte la data vânzării imobilului, să îţi restituie avansul în totalitate plus o anumită sumă de bani.
Noi îți recomandăm să nu plăteşti un avans mare și să menții o cota minimă de 5% pentru a evita eventualele riscuri și de a nu avea o sumă prea mare de bani blocată.
În acest caz este vorba despre apartamentul tău, așadar minimizează riscurile juridice şi asigură-te că semnezi un antecontract care te protejează şi te avantajează.

3. Verifică contractul de vânzare-cumpărare
Dacă abia acum apartamentul este dat în utilizare, sfatul nostru este sa mai verifici încă o dată toate documentele juridice şi documentele construcţiei puse la dispoziție (exemplu: cartea tehnică) pentru a te asigura înt-u totul de bunul pe care îl cumperi.
Și asemenea de mai sus, cere schița contractului de vânzare-cumpărare şi avocatului să-l analizeze. Vânzatorul are posibilitatea de a-și limita răspundera sau puncteze o serie de drepturi, iar tu la rândul tău vrei să achiziționezi un bun cu avantaj pentru tine. Fii inteligent! Analizeaza, gandește la calm și acționează după ce ți-ai trasat și conturat toți pașii de achiziție.
Ce trebuie să verifici:
Este necesar să te asiguri că vânzătorul nu îşi limitează răspunderea şi că îţi acordă toate garanţiile prevăzute de lege.
Asigură-te încă o dată că ai verificat datele apartamentului referitoare la suprafaţă, adresă, număr de camere şi nu în ultimul rând preţul;
Verifică data de predare a imobilului. Normal ar fi ca apartamentul să fie predat la data la care se semnează contractul de vânzare-cumpărare dar de multe ori această regulă este omisă din varii motive,
Plăteşte contravaloarea imobilului la data semnării contractului de vânzare-cumpărare. Ține cont de acest aspect important întrucât există dezvoltatori care cer plata preţului înainte de vânzare;
Verifică dacă vânzătorul a stipulat vreun drept anume în contract sau dacă îţi impune vreo obligaţie cu titlu excepțional. De exemplu, să închei un contract de servicii de televiziune și comunicații cu o firmă agreată în schimbul unui tarif lunară „de complex”. Sau un alt exemplu -să nu poţi modifica în niciun fel faţada imobilului fără acordul acestuia. Știm că nu gândești așa departe, dar situațiile există și trebuie să fii pus la punct din orice perspectivă.

4. Verifică garanţiile pentru lucrări şi certificatele de calitate pentru material
Să știi că odată ce achiziționezi un apartament nou vei simți costuri reduse în ceea ce privește cheltuielile cu reparaţiile, în timp, în comparație cu unul vechi cu vizibile urme de uzură. De asemenea, peste ani, îl poţi vinde la un preţ mult mai bun. Să ai în vedere un singur aspect, că nu tot ce este nou astăzi în materie de locuințe, este și calitativ și bine construit.
Dacă dorești să te asiguri că s-au utilizat doar materialele prevăzute în proiect şi nu altele de o calitate inferioară, este indispenssabil să ceri certificatele de calitate pentru materiale.
De asemenea, ca masură preventivă împotriva viciilor ascunse, poţi solicita fără probleme şi garanţiile pentru lucrări ca să ai o perspectivă asupra asumării antreprizelor care au realizat blocul în care tu alegi să te muți.
Să fii convins de calitatea materialelor din care a fost construit imobilul te va ajuta foarte mult și în viitor în cazul în care la un moment dat vei dori să faci modificări în locuință, de la montări banale până la modificări complexe de specialitate, vei ști la ce materiale să te raportezi sau ce informații să transmiti meșterilor.
Poate știi că pereţii de cărămidă sau cei din gips-carton, suportă greutăţi diverse şi ar trebui să oferi aceste informații celor care se ocupă de mobilier pentru a lua împreună cea mai bună soluție.
Un alt aspect important este să verifici unde sunt instalaţiile și echipamentele din imobil iar ca să parcurgi aceste informații, vei avea nevoie de cartea tehnică a imobilului pusă la dispoziție de dezvoltator dacă îi soliciți acest lucru.
În cazul unor evenimente nefericite generate de fenomente naturale sau a oricărei alte probleme care poate avea loc în viitor, specialiştii care îţi vin în ajutor, trebuie să ştie unde să intervină pentru a repara.
În caz contrar, daunele ce pot apărea pot fi mult mai mari: de la un timp îndelungat în care te vei lupta cu problema, la spargeri în pereţi pentru găsirea instalaţiilor, urmate de reparaţii ulterioare destul de costisitoare.

5. Verifică documentele pentru centrala termică a apartamentului nou
Iar cum majoritatea locuințelor noi au centrale termice pentru încălzirea spaţiului şi a apei, e nevoie să efectuezi revizii tehnice periodice. Va trebui să ții cont în acord cu modificările legislative actuale, că reviziile se fac doar pe baza documentelor echipamentului și a unui proiect de instalații, supus verificărilor de specialitate.
Tot proiectul blocului, îl poți găsi în cartea tehnică a imobilului, iar documentele și caracteristicile tehnice ale centralei le vei solicita dezvoltatorului, în cazul în care acesta nu ţi le-a oferit la momentul achiziției apartamentului.
Alte aspecte de care să ţii cont şi pe care să le verifici, înainte de a lua decizia finală
Cheltuielile de întreţinere
Stim câte resurse sunt implicate în procesul de achiziție al unui apartament, dar este important ca tu să faci o alegere bună din prima și să gândești inteligent, analitic și pe termen lung. De aceea îți recomandă să te interesezi referitor la cheltuielile de întreținere ale apartamentului pe care dorești să-l cumperi. Poți arunca o privire pe avizierul din scara blocului la alți vecini și să-ți formezi o părere de ansamblu cam cât se achită în bloc pentru utilități în cazul unui apartament similar cu cel pe care ți-l dorești.
Dacă deții unul sau mai multe autovehicule, este imperativ să te interesezi și de existența locurilor de parcare în incinta blocului, așa că poți întreba vânzătorul dacă ai loc de parcare asigurat sau dacă trebuie să plătești suplimentar pentru acesta. Sigur nu vei dori ca în fiecare zi să te confrunți cu problema găsirii unui lor de parcare accesibil în zonă. În cazul în care vânzătorul apartamentului nu a avut un autoturism până acum, poți face o solicitare la primăria locală pentru ca să-ți fie repartizat un loc cât mai aproape de casă.

Acestea sunt doar câteva din sfaturile echipei noastre pentru o achiziție reușită a unui apartament. Recomandarea noastră este să te înarmezi cu mult calm și rabdare și să treci prin fiecare etapă de mai sus. Știm procesul poarte fi mai greu decât pare la prima vedere, însă tu ești actorul principal în această ecuație și îți dorești ca bunul pe care îl vei avea în posesie să corespundă tuturor cerințelor și standardelor. Trebuie să te gândești la toate aspectele precum confortul oferit, etajul la care este poziționat, să-ți creezi o viziune de ansamblu, spațiul oferit și nu în ultimul rând ca acest apartament poate reprezenta oaza ta de liniște și relaxare sau confort pe tot parcursul vieții. Nu te grăbi să cumperi, studiază, analizează, informează-te din mai multe surse, cunoștințe, prieteni, ingineri atunci când iei decizia de a cumpăra un apartament.
Noi îți urăm mult succes și abia așteptăm să ne spui cum e în NOUA TA CASĂ!

Dacă ai nevoie de ajutor, sugestii, idei, recomandări ne poți contacta la numărul 0753.950.950 iar unul din consultanții noștri STIL IMOBIL te vor ajuta cu drag cu orice ai nevoie. Nu uita că pe site-ul nostru www.stilimobil.ro vei găsi întotdeauna cele mai atractive, avantajoase și rentabile oferte imobiliare conform cu cerințele tale!